Külföldi Továbbtanulás

BLOG

Szakkifejezések gyűjteménye

2015. szeptember 10. 13:31 - Kovács Márton

Ezen az oldalon gyűjtöttük össze a szakkifejezéseket, amelyekkel érdemes megismerkedned még a felsőoktatásod megkezdése előtt. Valamelyikről több kérdésed lenne, avagy csak eszedbe jutott egy kifejezés, ami itt nem szerepel? Írd meg az info@studyguide.eu címre!

 

AP: másik nevén Academy Profession, azaz akadémiai szakma. Leginkább Dániában használatos, 2 éves képzéstípus. Önállóan egy magyar felsőfokú OKJ-hoz hasonló értékű képesítést ad, de kiegészíthető Top-Up képzéssel is, így teljes értékű Bachelor diplomát adhat. Egy dán AP képzés nem csak Dániában, hanem akár az Egyesült Királyságban is kiegészíthető Bachelor diplomává.

Bachelor képzés: a régi oktatási rendszerben alapdiplomának megfeleltethető minősítés. Hossza három év + fél év szakmai gyakorlat. Két típusa a BA, azaz Bachelor of Arts, illetve a BSc, avagy Bachelor of Sciences. Míg az előbbi típus társadalomtudományi végzettségeken, az utóbbi inkább természettudományi diplomákon szerepel. A két altípus ugyanolyan oktatási színvonalat jelöl.

Bologna rendszer: a felsőoktatási szisztémák összehangolását célzó rendszer, amiben jelenleg negyvenhét tagország vesz részt. Lényege, hogy biztosítsa a képzések kölcsönös elismerhetőségét, és ezzel segítse a hallgatókat a különböző országok és intézmények közötti átjárhatóságban.

ECTS pont: a Bologna rendszer egyik legfontosabb eszköze. Minden felsőoktatásban végzett tárgy rendelkezik egy adott ECTS pontértékkel, amelyet az elvégzése esetén megkapsz. A diploma kézhezvételéhez meghatározott mennyiségű pont szükséges. Másik neve a kredit.

Foundation year: az angolszász oktatásban elterjedt felkészítő képzés. Amennyiben egy hallgató nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel valamelyik tárgyból, vagy a nyelvtudása nem felel meg az iskola követelményeinek, az Egyesült Királyság intézményei felajánlhatnak egy 1 hónap és 1 év közötti hosszúságú felkészítő képzést. A képzés sikeres elvégzése után a diák automatikusan felvételt nyer az iskolába.

Kredit: az ECTS pont hétköznapi elnevezése.

Mesterképzés: a Bachelor képzés folytatásának tekinthető, mélyebb betekintést nyújtó oktatási forma. Hossza Magyarországon két év, a külföldi felsőoktatásban egy vagy két év is lehet. Két típusa a MA, azaz Master of Arts, illetve a MSc, avagy Master of Sciences. Míg az előbbi típus társadalomtudományi végzettségeken, az utóbbi inkább természettudományi diplomákon szerepel. A két altípus ugyanolyan oktatási színvonalat jelöl.

Optagelse: a dán felsőoktatás jelentkezési oldala. Vannak érdekes hibái (néha például kérdés nélkül átvált dán nyelvre a beállított angol helyett), ezért nem javasoljuk a használatát. Ha a UniversityAdmission-ön keresztül jelentkezel dán képzésekre, onnan díjmentesen továbbítjuk az adataid, dokumentumaid erre az oldalra, illetve az iskoláknak is.

Studielink: a holland felsőoktatási jelentkezés oldala. Az optagelse-hez hasonlóan ennek sem javasoljuk a használatát, helyette a UniversityAdmission-t ajánljuk.

STUFI: a holland nemzet diáktámogatása. Feltétele az EU-állampolgárság, valamint havi minimum 56 óra bejelentett munka. Összege a családi bevételtől függően 0 és 380 EUR (max. 120,000 Ft) között alakul. A hollandhoz képest alacsonynak számító hazai bérezés miatt a magyar diákok túlnyomó többsége a maximális összeghez közeli támogatást kap.

SU: a dán nemzet által nyújtott támogatás, amelyet a nappali tagozatos hallgatók igényelhetnek meg. Feltétele az EU-állampolgárság, valamint havi minimum 43 óra bejelentett munka, minimum 100 DKK-s fizetéssel. A támogatás vissza nem térítendő, összege jelenleg (2015/09) havi 5700 DKK (230,000 Ft) körül alakul, és az oktatás teljes időtartama alatt felvehető.

Top-Up: az AP képzést Bachelor diplomává kiegészítő, 1 év + fél év szakmai gyakorlat hosszúságú képzéstípus. Egy AP-hez rendszerint többféle Top-Up kapcsolódhat, így lehetséges például egy marketing szakon megkezdett diplomát akár turizmuson is befejezni. Másik érdekessége, hogy már meglevő, akár magyar diploma esetén azonos szakágon (pl. közgazdaságtan vagy informatika) belül másfél év alatt szerezhető vele egy második Bachelor diploma.

UCAS: az angol felsőoktatási rendszer oldala. Használata közben viszonylag könnyen lehet végzetes hibát véteni (jegyek rossz megadása, hitellel kapcsolatos kérdésekre adott hibás válasz), így ehelyett is a UniversityAdmission-ön keresztüli jelentkezést javasoljuk.

UniversityAdmission: az általunk működtetett, központi európai felvételi rendszer. Ezen keresztül látjuk az adataid és a dokumentumaid, itt tudunk tanácsokkal ellátni, ellenőrizni a jelentkezési anyagod, majd továbbítani azt a megfelelő felsőoktatási rendszerbe. Ezen az oldalon keresztül egyszerre akár több ország képzéseit is megjelölheted, és nem kell attól tartanod, hogy valamit elrontottál. Ha itt jelentkezel, a többi a mi dolgunk :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfolditovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr957775282