Külföldi Továbbtanulás

BLOG

A "Legjobb Egyetem" nyomában

2015. szeptember 17. 11:39 - Kovács Márton

Előadásaink után általában egy nagyjából fél órás kérdezz-felelek szokott kialakulni, amely során a diákok és szülők felteszik az őket legjobban érintő kérdéseket. Teljesen természetes, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének/magának, így gyakran megkérdezik azt is, hogy melyik a legjobb iskola.

Ennek a kapcsán mindig kicsit kínban vagyok, hiszen amilyen egyszerűnek hangzik a kérdés, olyan nehéz megválaszolni. Először is leírom a kutatással alátámasztható, hivatalos maszlagot, aztán azt is, hogy miért teljesen irreleváns a kérdés.

 A két legismertebb és leginkább megbízhatónak tartott felsőoktatási rangsor a Times Higher Education, valamit a QS Top University rankings. Ezek a rangsorok a publikált cikkeket, kutatási eredményeket, ipari bevételeket, nemzetközi fókuszt és tanítási módszertant figyelembe véve állítanak fel egy listát a világ iskoláiról. Ha az intézmények átlaghelyezését vesszük alapul (összeadjuk az említett oldalakon elért helyezéseiket, majd osztjuk kettővel), könnyen megkaphatjuk, hogy a világ legjobb egyeteme a Harvard. Valószínűleg nem is teljesen elrugaszkodott vélekedés ez, hiszen itt végzett Obama, Kennedy, de például Natalie Portman vagy Mark Zuckerberg is.

qs.JPG

Az általunk képviselt intézmények közül a legjobb helyezést az Erasmus University Rotterdam érte el a maga 81. helyével, őt szorosan követi a University of Southampton a 113. pozícióval, utánuk pedig az Aarhus University a 124., a Vrije Universiteit Amsterdam pedig a 153. hellyel következik. Viszonyításképpen elmondható, hogy a legjobban rangsorolt magyarországi egyetem a Szegedi Tudományegyetem, amely a QS szerint az 551. és 600. hely között áll holtversenyben. A Times Higher Education 400-as listáján magyar iskola nem szerepel.

 

 És akkor miért is irreleváns ez az egész?

 

Egy részről azért, mert ezek a rangsorok sem adnak pontos képet az iskoláról. A Times például híresen szereti kiemelni az Egyesült államok intézményeit, ami az alábbi ábrán jól látható.

timesustulero.jpg

Másrészt pedig azért, mert teljesen mindegy, milyen erős az egyetem, ha Te nem érzed jól magad benne. Érdekességképpen megnéztem az angol egyetemek diákelégedettség szerint rendezett rangsorát is. Ebben az első helyen egy másik szerződött partnerünk, a Coventry University szerepel. És hogy hányadik ebben az összeállításban a már említett Southampton? A hetvenedik. Jól látszik, hogy az egyetemek tudományos helyezése és a diákok elégedettsége között nincsen összefüggés. Hogy még nagyobb legyen a zűrzavar, a magas diákelégedettségi arány sem jelenti azt, hogy Te, mint individuum jól fogod érezni magad az adott intézményben.

 

Akkor milyen listáról tudhatom meg, hogy melyik a számomra megfelelő iskola?

 

Semmilyenről, ugyanis ez rengeteg tényezőtől függ: a jellemedtől, az elvárásaidtól, és sajnos az anyagi helyzetedtől is. Többek között ebben is próbálunk a segítségedre lenni: nyitottak vagyunk díjmentes személyes találkozókra, amiken megismerhetünk Téged, céljaidat, vágyaidat, és ezek alapján tudunk megfelelő iskolát javasolni.

Ha többet szeretnél megtudni a külföldi egyetemekről, olvasgasd a GYIK -et, a StudyGuide vagy a SCEDA oldalát, írj e-mailt az info@studyguide.eu címre, avagy egyeztess velem időpontot személyes konzultációra a +36-30-510-98-04 számon!

Üdv,

Kovács Márton

komment

Minden kezdet nehéz,

2015. szeptember 10. 11:09 - Kovács Márton

így van ez a blogolással is. Az ember feje tele van információkkal, érdekességekkel, tudnivalókkal, mégsem tudja, hogyan is kezdhetné a történetet. Azt hiszem, legegyszerűbb lesz, ha röviden bemutatkozom. Kovács Márton vagyok, 24 éves. Szeretem a szép órákat, a különleges autókat, ételeket és italokat, enyhe kütyübuzériában szenvedek. Imádom a munkám: résztulajdonosként, valamint tanácsadóként tevékenykedem az ország egyik legnagyobb portfólióval rendelkező felsőoktatási ügynökségénél, a StudyGuide-nál. Az itt elért sikerekről, kudarcokról, tapasztalatokról fog szólni ez a blog. Na meg persze egy kicsit a kollégákról és rólam is.


Az egész történet nagyjából 4 éve kezdődött: két cimborám, Feri és Marci kevés információval, de annál nagyobb lelkesedéssel elindultak, hogy meghódítsák világot, és a dániai Aalborgban kezdjék meg a felsőoktatásukat a University College of Northern Denmark-on. A kezdet számukra is nehéz volt: mivel segítséget nem kaptak, a tanulás mellett mindent maguknak kellett kijárniuk. Heteken keresztül szenvedtek a hivatalos ügyek elintézésével, és biztosított szállásuk nem lévén, több mint egy hónapig éltek egy nagyjából 12 négyzetméteres mobile home-ban. Négyen. A közös fürdő és wc az udvaron, egy külön épületben állt, ami a Bahamákon akár mókás is lehet, de Dániában, 10 fok alatti hőmérsékletben, szinte folyamatos, erős szélben annyira azért nem jó vicc.

A lelkesedés végül minden akadályt legyőzött, Feri pár hónappal később mosolyogva, az iskola nagyköveteként tért haza és számolt be az élményeiről, tavaszi látogatása alkalmával pedig már arról mesélt, hogy az intézmény még több diákot szeretne Magyarországról, ő pedig vállalkozást alapítana erre. Rengeteg meló, hatalmas bizonytalanság, az első két évben garantáltan semmi fizetés. Természetesen muszáj volt belevágnom.

Az alapkoncepció egyszerű volt: Marci (akivel a vezetéknevünk is egyezik, ez is megér majd egy külön postot) felel az intézményi kapcsolatokért, Feri a marketingért, én pedig az értékesítésért. Ez a valóságban annyit tesz, hogy igyekszem folyamatosan tanulni a partnerintézményeinkről, időnként ellátogatok hozzájuk, rendszeresen előadásokat tartok magyarországi iskolákban, rendezvényeken, valamint díjmentes, személyes konzultációkat tartok az érdeklődő diákoknak. A dolog lényege, hogy minél többet tudjunk segíteni a külföldi felsőoktatásra készülőknek.

studyguideintezmenyek1.JPG

A kezdeti egy iskola után két évvel már hat, nem sokkal később pedig – egy nemzetközi megállapodás keretein belül – több mint ötven iskolával álltunk kapcsolatban, jelenleg nagyjából 5000 képzést promotálva. Természetesen nem ismerek minden képzést, ahogyan személyesen (még) nem is látogattam meg az összes partnerintézményt, így elsősorban azokról beszélek a diákoknak, amelyikekről személyes tapasztalatom is van. Ha más helyszínekhez ragaszkodtok, én is segítséget kérek egy kollégától, aki már járt a területen. Mindenben tehát nem tudok segíteni, de sok mindenben igen. Hogy megtudd, pontosan miben, olvasgasd a GYIK menüpontot!

Nemsokára egy izgalmasabb témával jelentkeztem, addig is olvasgasd a GYIK -et, a StudyGuide vagy a SCEDA oldalát, írj e-mailt az info@studyguide.eu címre, avagy egyeztess velem időpontot személyes konzultációra a +36-30-510-98-04 számon!

Üdv,

Kovács Márton

komment