Külföldi Továbbtanulás

BLOG

Élménybeszámoló az Egyesült Királyság egyik legjobb egyeteméről, Coventryről

2018. szeptember 28. 10:38 - Kovács Márton

Coventry egy Birminghammel szomszédos, nagyságrendileg 300,000 lelket számláló egyetemi város. Híres járműgyártásáról, katedrálisáról és felsőoktatásáról is. Mi természetesen az utóbbiról értekezünk.

brexittől tartva sokan viszolyognak az angliai felsőoktatástól, pedig a lehetőség talán aktuálisabb, mint valaha: a 2019-es tanévben kezdők számára még biztosan garantált az angol diákhitel, de könnyen lehet, hogy jövőre már nem lesz az. Az idei nyáron ezért ellátogattunk Coventrybe, hogy első kézből származó információkkal segíthessünk nektek. Íme, a (nem túl) rövid élménybeszámoló.

Az első nap a többinél kissé lassabban telt: hajnali kelés, reptér, a szokásos, utálatos vizsgálatok, majd végül a landolás. Szerencsére Budapestről közvetlen járat indul Birminghambe, ahonnan fél órás vonatozással már át is lehet érni Coventrybe, így az utazás könnyedén megoldható. Értem taxit küldtek, amíg ezt kerestem, szóba is elegyedtem egy reptéri alkalmazottal, aki az egyetemen Aviation Management-et tanul, és rögtön szuperlatívuszokban nyilatkozott a suliról. Erős kezdés :-)

Mivel reggel még nem tudtam átvenni a szobám, leadtam a cókmókom és sétáltam egy nagyot a településen. A város a múlt és a jelen érdekes mixe, hiszen jóval több mint ezer éves, azonban a második világháborúban a nagy részét lebombázták. Egymást váltják ezért a klasszikus, a kommunista és a modern építészet példái.

 befunky-collage-min.jpg

A gyaloglás alatt elsétáltam az iskola 4-5 különböző épülete, a BBC stúdiója, és a  Jaguar designrészlege mellett is, majd a helyi járműipari múzeumban kötöttem ki. Coventry volt az első brit település, amely kerékpárt gyártott, ezt követően pedig szinte minden múltbéli és jelenlegi brit autógyártó létesített itt üzemet, de például a világ jelenlegi leggyorsabb autóját is itt készítették, illetve ebben a múzeumban állították ki. Autófanatikusoknak kötelező, felejthetetlen élmény :-)

 my_post-min.jpg

 Na jó-jó, de milyen maga az iskola?

Erre csak másnap derült fény. Magas elvárásokkal indultam, hiszen a Coventry University a Guardian ranglistája szerint az Egyesült Királyság 13. legerősebb egyeteme, illetve a Times szerint a második helyen állnak a tanári kiválóság terén.  Először az intézmény két design és filmművészeti részlegét látogattuk meg, amelyek közül az egyiket egy moziból alakítottak ki, de őszintén szólva vegyes érzelmeket keltettek. Ugyan az autótervezési agyaglaborban folyó munka és a filmes laborok felszereltsége lenyűgözött, de a szabadkézi művészetekben érzésem szerint nem erősek. Ha festők,szobrászok vagy más szabadművészek szeretnétek lenni, tanuljatok inkább Chichesterben :-)

 pjimage-min.jpg

Na de a másnap... 

Amikor is az üzleti és mérnöki campusokat látogattuk meg, egyszerűen fenomenális volt. Itt sikerült megérteni, miért választották az iskolát három egymást követő évben is az ország legmodernebb felsoktatási intézményévé.

img_20180605_1214146.jpg

Kezdetben a mérnöki kar informatikai termeit mutatták be, már itt is bőven volt meglepetés: az, hogy a campus teli van szórva a legújabb Apple gépekkel, többé-kevésbé megszokott. Az, hogy az iskolának van számítógépes játéktervezési laborja high-end gépekkel, gaming egerekkel és billentyűzettel, az már kevésbé. Az pedig, hogy van etikus hacker képzés is (állítólag nagyon keresett, csillagászati fizetéseket adnak az itt végzett diákoknak), aminek a laborjába külön, fizikailag leválasztott internetet kötöttek be hogy a diákok ne tudjanak kárt okozni az intézményben, illetve valós weblapokat töltenek le szerverekre amiket az órai munka keretein belül fel kell törni, egyedülálló.

pjimage_1_-min.jpg

És még csak ezután jött a mérnöki labor, aminek a közepét egy teljes, igazi Harrier vadászjet foglalja el, aminek a berendezéseire rá van kötve egy pilótaképző software is, hogy a repülőmérnökök igazi gépben ülve tapasztalhassák meg a munkájuk eredményét. E mellett természetesen sorban álltak a CNC-gépek, a 3d nyomtatók, a normál (pilótaképzésben is használt) repülőszimulátorok is. Autómániásként szíven ütött, hogy három, aerodinamikát vizsgáló szélkamrájuk is van (amit a Sauber formula 1 istálló is használt, itt, az egyetemen belül), illetve egy teljes, mozgó F1 szimulátoruk is, aminek a telemetriáját (az "autóból" kinyert adatait) egy 16 monitorból álló rendszeren keresztül lehet vizsgálni. Na igen, Coventry járműipari város, eléggé komolyan veszik...

pjimage_2_-min.jpg

Ezt követően azt hittem, az üzleti kar már nem tartogat meglepetéseket, de bevittek egy tőzsdei kereskedőszobába. Itt  a diákok valós időben, játékpénzzel kereskedhetnek részvényekkel, kötvényekkel, opciókkal, árupiaci termékekkel, és ehhez természetesen minden támogatást meg is kapnak az oktatóiktól. A felszereltség pedig a legnagyobb alapkezelő irodákét idézi: dupla monitoros rendszer, Bloomberg billentyűzet, futó hírsáv és a négy, elengedhetetlen óra a világ 4 legnagyobb tőzsdei piacának időzónáihoz.

 pjimage_3_-min.jpg

És az iskola londoni campusa csak ez után következett. Erről viszont egy másik bejegyzésben számolunk be :-)

Addig is csatlakozzatok a Facebook csoportunkhoz, kérdéseitekkel pedig  jelentkezzetek díjmentes személyes konzultációra

Üdvözlettel,

A StudyGuide csapata

 

komment

7 ok, amiért érdemes Dániában tanulnod

2018. szeptember 21. 10:41 - Kovács Márton

Sokan fontolgatják a továbbtanulást Dániában, azonban rengetegen eltántorodnak tőle. Hogy miért is? Nyilvánvaló, hogy ez a nehezebb út: a családtól távol, ismeretlen nyelvi közegben kell helytállni, az indulás ráadásul komoly tőkebefektetést is igényel.

Van viszont pár elvitathatatlan, csábító előnye a dániai felsőoktatásnak. Ebben a cikkben ezeket szedtük össze.

 

denmark.jpg

  • Munkaerőpiaci igények szerint alakított képzések

Ahogyan minden országban, úgy Dániában is vannak jobb és rosszabb felsőoktatási intézmények, egy azonban mindenképpen közös bennük: a munkaerőpiaci igényekre építenek. Az oktatási minisztérium rendszeresen felülvizsgálja, milyen szakmákra lesz a jövőben szükség, a szakok tartalmát és férőhelyeit pedig eszerint építik fel. Ennek segítségével mind Dániában, mind pedig nemzetközileg remek esélyekkel indulsz a munkaerőpiacon az iskola elvégzése után.

  • Gyakorlatközpontúság

A dán főiskolák és egyetemek nagyon erősen építenek a gyakorlatra. Ennek köszönhetően az osztályzatok nagyját nem is dolgozatokra, hanem a diákcsoportok által elkészített hosszabb-rövidebb projektekre adják. Az ilyen munkák során együtt kell működnöd más, idegenajkú nebulókkal, rengeteg konfliktust kell megoldanod, a közös munka eredményét pedig több tucatnyi ember előtt prezentálnod. Persze vannak írásos vizsgák is. Hogy miben mások ezek, mint az itthoniak? Az ilyen tesztek úgynevezett open-book rendszerben működnek, tehát bármilyen könyvet, jegyzetet, vagy akár az internetet is igénybe veheted a teljesítésük során. Pont mint egy igazi munkahelyen.

  • Teljes tandíjmentesség

Igen, ha elmúltál 30 éves, akkor is. Ha van már diplomád, akkor is. Mesterképzésen is.

  • "Kétszintű" felsőoktatás

Aki 18 évesen azt állítja, biztos benne, hogy mivel szeretne foglalkozni élete következő 50 évében, az vagy nagyon szerencsés, vagy hazudik. A bizonytalanoknak komoly segítség lehet a sok helyen elérhető, AP+Top-Up rendszerű oktatás. Ebben a szisztémában először egy 2 éves, nagyságrendileg OKJ-szintű Academy Profession képzést kell elvégezni, amire ezt követően építhetsz rá egy úgynevezett Top-Up-ot, amivel kiegészítve teljes értékű főiskolai Bachelor diplomává válik. És hogy miben is segíthet ez? Szakágon belül válthatsz a két képzés között. Tegyük fel, hogy marketinget kezdtél el tanulni, két év után viszont rájössz, hogy ez nem a te világod. Ebben az esetben az oktatásodat folytathatod például pénzügyön vagy turizmus-vendéglátáson is. Ebben az esetben lesz egy nemzetközileg elismert marketinges szakmád, a főiskolai Bachelor diplomád viszont pénzügyből vagy turizmusból fogod megkapni.

  • Konszolidált megélhetési költségek

Dánia a legötbb ember fejében rettentően drága országként él, ám ez nem feltétlenül igaz. Kollégiumi szobát  ami egy 20-40nm közötti saját lakás, amiben egyedül élsz, saját fürdővel, saját konyhával  Koppenhágát kivéve gyakorlatilag minden városban lehet kapni havi 100-150,000 Ft között, ami magában foglalja a rezsiköltségek nagyját is. Az étel-ital átlagosan 20%-al drágább, mint hazánkban. A szolgáltatások (étterem, fodrász, fogorvos, stb.) valóban nagyon drágák, de a legtöbben bőséggel kijönnek havi 250,000 Ft-ból.

  • Remek fizetés és szociális háló

Előrebocsátjuk, Dániában munkát találni nem feltétlenül könnyű feladat. Ha viszont sikerült, egészen csinos összegekre lehet szert tenni: manapság egy mosogatói és takarítói munkáért is 4500-5000 Ft körüli órabért lehet kapni. Ezt kiegészíti még egy SU elnevezésű támogatás is, amit minden, Dániában legalább havi 43 órában dolgozó, óránként legalább 100 DKK-t (kb. 4300 Ft ma) kereső, nappali tagozatos hallgató EU-állampolgár megkaphat. Ennek az összege havi szinten bruttó 200,000 Ft körül alakul.
A diákok havonta általában kb. 60 órát dolgoznak, ezzel nagyságrendileg nettó (tehát kézhez kapott) 400,000 Ft-ot lehet megkeresni.

Kérdéseid vannak? Kihagytunk valamit? Kommentelj itt, vagy kövesd és írj a Külföldi Továbbtanulás Facebook oldalán!

 

 

komment