Külföldi Továbbtanulás

BLOG

Elérhető támogatások Dániában – Az SU

2016. november 22. 11:51 - Kovács Márton

Míg Európa túlnyomó részén az oktatásért fizetni kell, egy szerencsés északi országban a főiskolára és egyetemre járok havonta több mint kétszázezer forint oktatási támogatásban, kiemelkedő lakástámogatásban és tanulmányaik után munkanélküli segélyben is részesülnek. Hogy is van ez?

su_cikk_kep.jpg

Az SU

Dánia 2016-ban a világ legboldogabb országa. Köszönheti ezt rendkívül alacsony korrupciójának, kiemelkedő közbiztonságának és a helyi fizetésszintek közötti alacsony különbségeknek is. Ez utóbbi azonban hátulütőkkel is jár: mivel a helyieket nem motiválja a magasabb életszínvonal, egyre kevesebben választják az évekig tartó tanulmányokat és a vezetői pozíciókkal járó nagyobb stresszt, magasabb felelősségszintet.

Vezetőkre márpedig szükség van.

A helyi és az európai uniós diákokat ezért a Statens Uddannelsesstøtte, rövid nevén az SU elnevezésű támogatással motiválják. Ennek feltétele, hogy az erre pályázó diák nappali tagozatos hallgatói jogviszonya mellett havonta minimum 43 órát dolgozzon, legalább 100 DKK órabérrel. A támogatást minden, a feltételeknek megfelelő diák megkapja, az összege pedig havi bruttó 5941 DKK, ami napi árfolyamon nagyságrendileg 246,000 Ft. Ennek a nettója erősen egyénfüggő, a legtöbb diák általában 5,200 DKK, azaz nagyságrendileg 215,000 Ft környékén kap kézhez a fizetésén felül.

Hol a trükk?

Trükk nincs, röghözkötés nincs, a támogatás pedig nem visszatérítendő. Még az előírt órabér sem kifejezetten magas, szinte minden diák e felett keres. Dán nyelvtudás nélkül viszont az elérhető munkák a mosogatás-takarítás-raktári rámolás-újságkihordás vonalon mozognak. A magas helyi életszínvonalnak köszönhetően ezekkel is 100 DKK (kb. 4100 Ft) /óra felett lehet keresni, azonban a sok külföldi diák miatt ezekre az állásokra nagy a túljelentkezés, munkát találni aktív munkakereséssel is hónapokba telik a legtöbb esetben. A fent említett problémák miatt a dániai élet biztonságos és kényelmes megkezdéséhez nagyságrendileg 1,5 millió Ft-ra van szükség. Tekintve azonban, hogy a megélhetés szállással, utazással, étellel együtt (Koppenhágát kivéve) havonta nagyságrendileg 200,000 Ft-ba kerül, heti 15 óra munka esetén pedig a munkabér és a támogatás nettó (tehát kézhez kapott) 400,000 Ft felett van, ez így is egy kiemelkedő lehetőség. A felsőoktatási helyszín kiválasztása termèszetesen egy komoly döntès, ami nem a támogatásokon múlik, de ha Dánia mellett döntöttèl, segítsèg sosem jön rosszul.

Le lehet-e rövidíteni valahogyan a munkakereséssel töltött időt?

Szerencsére igen, ehhez viszont tenned is kell. A részletekhez jelentkezz személyes konzultációra!

Jövő héten az elérhető dániai lakástámogatások témakörével jelentkezünk. Addig is olvasgasd a StudyGuide oldalát, írj e-mailt az info@studyguide.eu címre, avagy keress telefonon a +36-30-510-98-04 számon!

Üdv,

Kovács Márton

komment
süti beállítások módosítása