Külföldi Továbbtanulás

BLOG

Ösztöndíjak és támogatási lehetőségek: Dánia, Hollandia és Nagy-Britannia

2018. október 05. 09:30 - Kovács Márton

Nem tagadjuk: a külföldi felsőoktatás számtalan esetben anyagi kérdés is. Pontosan ezért összeszedtük a legnépszerűbb célországok tandíjait, támogatásait és ösztöndíjlehetőségeit is, hogy mindezekről egy helyen tájékozódhass.


euro3.jpg

  • Hollandia

A kerékpárosok mekkájaként is ismert ország felsőoktatása nem mondható drágának. Tandíjuk az Európai Unió diákjai számára évi 2087 EUR, ráadásul ez is igen kedvező diákhitellel, az úgynevezett  Collegegeldkrediet –tel finanszírozható.  Ennek feltétele a kurzus kezdetekor 30 év alatti életkor, illetve a holland bankszámla (így megigényléséhez már az országban kell tartózkodni), és 12 egyenlő részletben fizeti az éves tandíjat. Ezt a finanszírozási formát igen ritka esetben javasoljuk, hiszen kamata hiába 0% a cikk írásának pillanatában, ez sajnos bármikor megváltozhat. A törlesztés a diploma kézhezvételét történő két éven belül kezdődik el.

Amennyiben havonta minimum 56 órát dolgozol, úgy maximum havi 378 EUR ösztöndíjat is kaphatsz, ennek pontos összege viszont a családi összbevételedtől (szüleid keresetétől) függ. Ennek a támogatásnak a neve STUFI.

 

  • Dánia

A Hollandiához hasonlóan sík skandináv ország teljes tandíjmentességet kínál az ott tanuló diákok számára alap –és mesterképzésen egyaránt. Az itt tanuló diákoknak az intézmény felé így csak egy bizonyos regisztrációs díjat (100 és 300 EUR közt), valamint a tanszereik költségét (újonnan kb. 400 eur, de ennek a töredékéért is megvásárolható/letölthető) kell állniuk megélhetési költségeiken felül.

Az itt tanulók ezen felül jogosultak az úgynevezett SU támogatásra is, mely havi minimum 43 óra esetén fizetésüket még nagyságrendileg bruttó 5750 DKK (220,000 Ft) összeggel egészíti ki. Erről a támogatásról bővebben ITT értekeztünk.

 

  • Nagy-Britannia

Angliában és Walesben az alapkézések tandíjának összege évi 9250 GBP, azaz nagyságrendileg 3,4 millió Ft. Ez az összeg elsőre ugyan riasztónak tűnhet, de a Brexit kimenetelétől függetlenül garantáltan elérhető diákhitel igénybevételével a terhek minimálisra csökkenthetők.

Amennyiben igénybe veszed ezt a finanszírozási forrást, úgy törlesztését csak és kizárólag abban az esetben kell elkezdened, ha a bruttó fizetésed meghaladja az Earnings Treshold –ban található jövedelmet. Ez jelen pillanatban Magyarországra évi 11,600 GBP (nagyságrendileg 4.2 millió Ft), az Egyesült Királyságra vetítve pedig 25,000 GBP (nagyságrendileg 9 millió Ft). Amennyiben a kereseted nem éri el ezt az összeget (Magyarországon havi bruttó 350,000 Ft), úgy a törlesztést nem kell megkezdened. Amennyiben a fizetésed meghaladja ezt az összeget, úgy az e feletti jövedelemrész 9%-ával kell törlesztened. Bruttó 450 ezres fizetés mellett ez havi 9,000 Ft-ot jelent. A hitel maximálisan 30 éves futamidővel rendelkezik, amennyiben ez idő alatt nem törlesztetted le a tartozásod, úgy azt eltörlik.

A mesterképzések hitele nagyon hasonlóan működik, ott viszont egy fix, 10,000 GBP körüli, szabadon felhasználható összeget vehetsz fel, a visszatörlesztés pedig a fizetési határ feletti összeg 6%-a.

Szerencsére ösztöndíjak is elérhetők, ezeket a legtöbb esetben korábbi teljesítményre (érettségi átlagra vagy diplomaátlagra) alapozva adják, összegük az esetek többségében 1000 és 3000 GBP közötti. Az élsportot úgyszintén jutalmazzák, ennek összege viszont intézménytől és sportágtól függően erősen eltérő lehet.

 

Valamit kihagytunk? Pontosabb kérdésed lenne? Látogasd meg weboldalunkat, vagy gyere el egy díjmentes személyes konzultációra!

Üdvözlettel,

A StudyGuide csapata

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfolditovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4914277277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása