Külföldi Továbbtanulás

BLOG

Tandíjmentes svédországi továbbtanulás - a Jönköping University

2018. december 13. 12:00 - Kovács Márton

A tandíjmentes svéd felsőoktatást nagyon sokáig "fekete bárányként" kezeltük mi is és a diákok is, hiszen a jelentkezéshez a legtöbb esetben ki kellett hagyni egy évet az érettségi után. Ez a helyzet viszont szerencsére megváltozott, a Jönköping University egyedüli svéd intézményként az idei évben érettségizőknek is lehetőséget nyújt a jelentkezésre.

 

Mi is ez az egyetem?

A Jönköping University Göteborgtól nagyságrendileg 150km-re, a nagy tavak partjánál fekszik. A város 100,000 lakosnak, illetve az ország egyik legnemzetközibb egyetemének ad otthont: az iskola üzleti hallgatóinak 50%-a svéd és 50%-a nemzetközi, a nemzetközi diákoknak pedig a fele származik az Európai Unióból. Külön érdekessége, hogy rendelkeznek egy vállalkozásfejlesztési központtal, ami segít a diákok üzleti életbe lépésében (mentorálnak, adminisztrációs segítséget nyújtanak, a megfelelő vállalkozási ötletekhez pedig befektetőket is keresnek),kettős üzleti akkredditációval rendelkezik, illetve felmérések szerint a világ második legerősebb intézménye üzleti kutatások terén. A svéd felőoktatás általános erősségét jól mutatja az is, hogy jelenleg a világ 5. legjobb felsőoktatási rendszereként tartják számon.

ju3.jpg

Az egyetem (a képen a kulcsot formáló épületegyüttes) minden programja teljes mértékben tandíjmentes, ráadásul nemzetközi diákjaik számára garantált (és a helyi viszonyokhoz mérten olcsó) szállást és ingyenes reptéri felvételt is biztosítanak.
11,000 diákjuk 75 különböző országból érkezett, hallgatóik pedig 350 különböző Erasmus-úticél közül válogathatnak.

Mit lehet itt tanulni és milyen eredményekkel?

Alapfokon legfőképpen üzleti és design képzéseket, de rendelkeznek egy "Prostethics and Orthotics" nevű, művégtagkészítéssel foglalkozó szakkal is. Az üzleti képzések esetében nagyon komoly hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra (pl. Sustainable Enterprise Development és Sustainable Supply Chain Management képzések) és a vállalkozási készségek megerősítésére is.

Mesterképzésen a fenti irányvonalakon túl rendelkeznek kommunikációs, mérnöki és informatikai képzésekkel, egyik legérdekesebb szakjuk pedig az "EDUCARE-The Swedish Preschool Model" névre hallgat. Ezen a képzésen a világhírű svéd oktatási rendszerről, azon belül pedig az óvodai képzésről tanulhatnak az érdeklődők.

Az iskola egyik képviselője idén ősszel meglátogatott minket, így a felvételi követelményekről is kaptunk ha nem is sok, de legalább valamennyi visszajelzést: "We basically admit good students". Hát kössz. Ennél többet sajnos nem tudtunk kihúzni belőle :-) 
Tapasztalataink szerint ez alapképzésen nagyságrendileg 4,5-ös bizonyítványátlagot (leginkább a matematika és az angol érdemjegyeket fogják nézni), mesterképzés esetén pedig 4.0-ás diplomaátlagot jelent. 

Képzéseik teljes listáját itt találhatod: Jönköping University alap- és mesterképzések

ju1.jpg

Érdekességek

Az egyetemen a helyi nyelvet teljesen tandíjmentesen lehet elsajátítani. Tekintettel arra, hogy mennyire kevesen beszélnek magyarul és svédül is, ez akár önmagában is egy keresőképes szakmát eredményezhet.

Na jó, egy kicsit kevésbé komoly érdekesség: egy 8 éves kislány idén októberben a tóban talált egy 1500 éves kardot. Menő, ugye? :-)

Amennyiben további információkra lennél kíváncsi a svédországi felsőoktatással kapcsolatban, keress minket telefonon a 06-30-510-98-04-es számon, e-mailben az info@studyguide.eu címen, avagy kérj tőlünk díjmentes személyes konzultációt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfolditovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5314476688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása