Külföldi Továbbtanulás

BLOG

7 ok, amiért érdemes Dániában tanulnod

2018. szeptember 21. 10:41 - Kovács Márton

Sokan fontolgatják a továbbtanulást Dániában, azonban rengetegen eltántorodnak tőle. Hogy miért is? Nyilvánvaló, hogy ez a nehezebb út: a családtól távol, ismeretlen nyelvi közegben kell helytállni, az indulás ráadásul komoly tőkebefektetést is igényel.

Van viszont pár elvitathatatlan, csábító előnye a dániai felsőoktatásnak. Ebben a cikkben ezeket szedtük össze.

 

denmark.jpg

  • Munkaerőpiaci igények szerint alakított képzések

Ahogyan minden országban, úgy Dániában is vannak jobb és rosszabb felsőoktatási intézmények, egy azonban mindenképpen közös bennük: a munkaerőpiaci igényekre építenek. Az oktatási minisztérium rendszeresen felülvizsgálja, milyen szakmákra lesz a jövőben szükség, a szakok tartalmát és férőhelyeit pedig eszerint építik fel. Ennek segítségével mind Dániában, mind pedig nemzetközileg remek esélyekkel indulsz a munkaerőpiacon az iskola elvégzése után.

  • Gyakorlatközpontúság

A dán főiskolák és egyetemek nagyon erősen építenek a gyakorlatra. Ennek köszönhetően az osztályzatok nagyját nem is dolgozatokra, hanem a diákcsoportok által elkészített hosszabb-rövidebb projektekre adják. Az ilyen munkák során együtt kell működnöd más, idegenajkú nebulókkal, rengeteg konfliktust kell megoldanod, a közös munka eredményét pedig több tucatnyi ember előtt prezentálnod. Persze vannak írásos vizsgák is. Hogy miben mások ezek, mint az itthoniak? Az ilyen tesztek úgynevezett open-book rendszerben működnek, tehát bármilyen könyvet, jegyzetet, vagy akár az internetet is igénybe veheted a teljesítésük során. Pont mint egy igazi munkahelyen.

  • Teljes tandíjmentesség

Igen, ha elmúltál 30 éves, akkor is. Ha van már diplomád, akkor is. Mesterképzésen is.

  • "Kétszintű" felsőoktatás

Aki 18 évesen azt állítja, biztos benne, hogy mivel szeretne foglalkozni élete következő 50 évében, az vagy nagyon szerencsés, vagy hazudik. A bizonytalanoknak komoly segítség lehet a sok helyen elérhető, AP+Top-Up rendszerű oktatás. Ebben a szisztémában először egy 2 éves, nagyságrendileg OKJ-szintű Academy Profession képzést kell elvégezni, amire ezt követően építhetsz rá egy úgynevezett Top-Up-ot, amivel kiegészítve teljes értékű főiskolai Bachelor diplomává válik. És hogy miben is segíthet ez? Szakágon belül válthatsz a két képzés között. Tegyük fel, hogy marketinget kezdtél el tanulni, két év után viszont rájössz, hogy ez nem a te világod. Ebben az esetben az oktatásodat folytathatod például pénzügyön vagy turizmus-vendéglátáson is. Ebben az esetben lesz egy nemzetközileg elismert marketinges szakmád, a főiskolai Bachelor diplomád viszont pénzügyből vagy turizmusból fogod megkapni.

  • Konszolidált megélhetési költségek

Dánia a legötbb ember fejében rettentően drága országként él, ám ez nem feltétlenül igaz. Kollégiumi szobát  ami egy 20-40nm közötti saját lakás, amiben egyedül élsz, saját fürdővel, saját konyhával  Koppenhágát kivéve gyakorlatilag minden városban lehet kapni havi 100-150,000 Ft között, ami magában foglalja a rezsiköltségek nagyját is. Az étel-ital átlagosan 20%-al drágább, mint hazánkban. A szolgáltatások (étterem, fodrász, fogorvos, stb.) valóban nagyon drágák, de a legtöbben bőséggel kijönnek havi 250,000 Ft-ból.

  • Remek fizetés és szociális háló

Előrebocsátjuk, Dániában munkát találni nem feltétlenül könnyű feladat. Ha viszont sikerült, egészen csinos összegekre lehet szert tenni: manapság egy mosogatói és takarítói munkáért is 4500-5000 Ft körüli órabért lehet kapni. Ezt kiegészíti még egy SU elnevezésű támogatás is, amit minden, Dániában legalább havi 43 órában dolgozó, óránként legalább 100 DKK-t (kb. 4300 Ft ma) kereső, nappali tagozatos hallgató EU-állampolgár megkaphat. Ennek az összege havi szinten bruttó 200,000 Ft körül alakul.
A diákok havonta általában kb. 60 órát dolgoznak, ezzel nagyságrendileg nettó (tehát kézhez kapott) 400,000 Ft-ot lehet megkeresni.

Kérdéseid vannak? Kihagytunk valamit? Kommentelj itt, vagy kövesd és írj a Külföldi Továbbtanulás Facebook oldalán!

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulfolditovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4814253267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása